23 februarie 2011

HREANUL

Hreanul este un condiment puternic folosit in fitoterapie,datorita efectelor sale benefice asupra sanatatii.
Este o planta rezistenta la temperaturi scazute  si la perioade lungi de seceta.Este originar din S-E  Europei si din vestul Asiei.
Frunzele inferioare ale hreanului sunt mari,ovale iar cele superioare  au marginile dintate.
Tulpinile sunt inalte ,putind ajunge si  la 2m iar florile sunt mici si de culoare alba.
Radacina de hrean este foarte bogata in vitaminele Bsi C si minerale ca: fier,potasiu,calciu si magneziu.
Hreanul se inmulteste doar vegetativ,prin butasire deoarece semintele lui nu sunt viabile.
Cura cu hrean este un remediu impotriva bronsitei acute si cronice,ale asmului bronsic,sinuzita,rinita sau al tusei persistente.
Cum se urmeaza
Intern:se amesteca zece linguri cu hrean dat prin razatoarea fina cu 30linguri cu miere si se lasa la macerat 3 -4 zile,intr-un borcan inchis.
Se ia cite 1-2 lingurite de 4 ori pe zi.Tratamentul  dureaza intre 20 si 40 zile putind fi reluat ori de cite ori este nevoie.
Extern:Se da o radacina de hrean prin razatoare si apoi se inveleste intr-o bucata de pinza.Se aplica aceasta cataplasma pe radacina nasului si pe frunte,daca ai probleme cu cailee respiratorii superioare,si pe piept  pentru bolile bronho-pulmonare.Cataplasma se tine 2-10min.Se repeta tratamentul o data pe zi pina la vindecarea completa.
Atentie!
In contact cu pielea hreanul poate produce iritatii puternice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

lasa si tu un comentariu